İTÜ-GİMDER® Tersane-i Amire Yıldönümü Etkinliğindeydi!

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Mezunları Derneği

İTÜ-GİMDER® Tersane-i Amire Yıldönümü Etkinliğindeydi!

istanbul tersane

Geçtiğimiz günlerde, Denizcilik Mensupları Derneği (Deniz-Der) tarafından Tersane-i Amire’nin 561. Yıldönümü dolayısıyla Beyoğlu Gençlik Merkezi Kongre Salonu’nda “Geçmişten Geleceğe” temalı bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde İTÜ-GİMDER® de yerini aldı.

Pek çok kaynakta, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin gemi inşaatı ve deniz haritalarının yapılması konusunda ve ülkede ilk kez Batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında Mühendishane-i Bahri-i Hümayun olarak kuruluşunun temeli olarak işaret edilen Tersane-i Amire (İmparatorluk Tersanesi); 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emri ile inşa edildi. Kuruluşunda Osmanlı donanmasının merkez üssü olarak görev yapan tersanede, 17. yüzyılda yoğun bir şekilde gemi yapım, bakım ve onarım işleri yapar duruma erişirken aynı zamana bahriye ve mimarlık eğitimi ile denizcilik işleri gerçekleştirilmekteydi. 18. yüzyılda Avrupa’daki benzerlerinden daha büyük “Kuru Havuzlar” ile “Taş Kızaklar” kullanılmaya başlanmış, 19. yüzyıl sonrasında ise imalathane, fabrika ve sanayi yapıları inşa edilmişti.

Tarihteki Türk denizciliği ve gemi inşaatının günümüze ulaşan bu değerli hediyesi Tersane-i Amire için pek çok farklı disiplinden konuşmacının değerlendirmeleri bu seminer ile bir araya geldi. Konuşmacılar başta Deniz-Der Başkanı Sayın Abdullah Demirdöven ve Deniz-Der Onursal Başkanı Sayın Ali Can olmak üzere, sırasıyla Prof. Dr. Reşat Baykal, İzTV yapımcısı Sayın Savaş Karakaş, Amiral Cem Gürdeniz, Yüksek Mühendis Ozan Yurdugül, Yar. Doç. Dr. Murat Koraltürk ve Yüksek Mühendis Tansel Timur idi. Seminerde Tersane-i Amire’nin önemi ve tarihi, Kurtuluş Savaşı’nın mirası Cumhuriyet olan değerli gemilerinin günümüze taşınamamış ve yitirilmiş olmasından çıkartılması gereken dersler, tarihin korunmasının sağlanması gerekliliği, Türk denizcilik ülküsü, denizcilik kültürünün yerleştirilmesi, Haliçport süreci, Haliç Dayanışması faaliyetleri ve tersanenin önümüzdeki 6 asırlık ömrünün geleceğe taşınabilmesi için çözüm önerileri konularını dile getirildi.

Sektörün önemli organizasyonlarında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bil. Fakültesi Mezunlarını temsil eden İTÜ-GİMDER®; bir tarihi, kültürel ve endüstriyel miras olan Tersane-i Amire’nin nesilden nesile aktarılması gerektiği bilinciyle, bu yıldönümü etkinliğine öğrenciler ile birlikte katılım sağlayarak gençlerimiz için de farkındalığı arttırmayı amaçlamıştır.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.